5 Reclame modewoorden die klanten niet willen horen

BlogheadertemplateThorgall

In 2018 zijn klanten slim, goed geïnformeerd en ziek van bepaalde woorden en frasen die al meer dan 100 jaar worden uitgemolken in de reclamewereld. Mensen zijn de marketingclichés moe, zo simpel is het. Dit is de toplijst met woorden en frasen die op klanten overkomen als onoprecht, respectloos of gewoon als leugens.

Natuurlijk: Je kunt je voorstellen dat in de jaren 40 natuurlijk nog iets betekende voor klanten. Nu echter hebben klanten het vermoeden dat alles dat het etiket ‘natuurlijk’ krijgt opgeplakt zeker niets met de natuur te maken heeft. In weerwil van de preoccupatie van het land met biologisch eten is ‘natuurlijk’ een betekenisloos modewoord geworden. Het irriteert klanten. Ze denken dat het woord door merken op producten wordt geplakt die niet biologisch zijn, maar op producten waarvan ze je proberen te laten denken dat die op de een of andere manier, nou ja, natuurlijk zijn. Immers, bij het winkelen leggen klanten meer de nadruk op woorden als ‘gezond’, ‘vers’, ‘voedzaam’ en ‘hoge kwaliteit’.

De Beste: De woorden ‘de beste’ of ‘nummer een’ klinken voor veel klanten als smerige verkooppraatjes. De twee frasen worden als onoprecht gekwalificeerd en ‘simpelweg een kwestie van opvatting’. Klanten zien dit type superlatieven als een rookgordijn voor lagere kwaliteit of goedkopere ingrediënten. ‘Ik bepaal wat de beste prijs-kwaliteit is. Het maakt me ook niet uit waar andere klanten de voorkeur aan geven; ik kies wat het beste past bij de behoeften van mijn gezin,’ aldus een klant. ‘De nummer een … ik merk dat ik dit hoor van twee verschillende bedrijven die hetzelfde product verkopen. Het maakt dat ik denk … nou ja, ze kunnen niet allebei niet de beste zijn.’ ‘Gegarandeerd’ is een ander woord in deze categorie. Als klanten dit woord horen, dan ‘denken ze automatisch aan een vuige verkoper’.

Nieuw: Nieuw is ook zo’n woord dat de meeste klanten als een regelrechte leugen zien. Zoals een klant opmerkte: ‘als het woord ‘nieuw’ wordt gebruikt, zorg er dan ook voor dat het slaat op een betere versie van het product en niet alleen op de verpakking’. Nieuwheid kan ook gezien worden als een poging om de oude gewoonten van mensen te doorbreken en hen aan het merk te krijgen in plaats van een product daadwerkelijk te verbeteren.

Innovatief: Innovatief komt over als een loze belofte en wegwerpterm. Merken, laat innovatief vallen en verzin iets dat werkelijk beschrijft wat er nieuw of vernieuwend is. Dit zal je toegevoegde waarde duidelijker maken voor je klanten en het zal ze niet irriteren.

Millennial: Woorden die te maken hebben met de millenniumbeweging, zoals YOLO, selfie en FOMO, zullen alleen maar woede oproepen bij degenen die niet tot die generatie behoren. Ook de Millennials zelf worden doodmoe van marketeers die hen zo aanspreken. Zijn er manieren om aan bepaalde generaties te appelleren? Natuurlijk, maar simpele codetaal is daar niet de beste manier voor. Zeker bij bijvoorbeeld Buzz marketing kan verkeerde taal je campagne ernstig hinderen.

Klanten willen merken die hen aanspreken met eerlijke en transparante taal waar mogelijk. Zoals een klant aangaf, ‘Ik ben een persoon die echt bestaat (net zoals de mensen die bij het bedrijf werken). Praat daarom tegen me alsof ik echt ben.’

Tijd voor Kommunikaasje? Laten we afspreken!

088-1155649

Bel ons gerust. We luisteren graag!

Contact